Toyota намали прогнозата за продажбите през тази година
Toyota намали прогнозата за продажбите през тази година / снимка: БГНЕС

Toyota („Тойота”) намали прогнозата си за продажбите в световен мащаб през тази година. Японският автопроизводител очаква да продаде 9,5 млн. коли през 2008 година, а не както смяташе по-рано 9,85 млн. превозни средства.

Дори при реализиране на ревизираната прогнози японската компания ще продаде повече коли отколкото през предходната година. Ръстът при Toyota се е забавил поради свиване на търсенето. През тази година според новата прогноза фирмата ще намали производството си с 1 процент. През миналата година Toyota е продадоха 9,37 млн. коли миналата година, а производството на компанията през 2007 година е нараснало с 6 на сто.

Кредитната криза в САЩ и повишаващите се цени на горивата доведоха до намаляване на търсенето на автомобили отвъд океана, както и до пренасочване на интереса на клиентите по цял свят от големи коли и камиони към по-икономични превозни средства. Компаниите от Детройтската тройка (General Motors, Ford, Chrysler) в продължение на месеци регистрират спад на продажбите. След обявените загуби за второто тримесечие на годината конкурентът на Toyota за световен лидер по продажби General Motors, както и Ford обявиха мащабни планове за оздравяване на фирмите икони на автоиндустрията в Америка.