Тол такса ще се плаща за преминаване по новия път Русе-Свиленград
Тол такса ще се плаща за преминаване по новия път Русе-Свиленград / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Катар предлага компанията, която ще строи пътя Русе-Свиленград, да се заеме с още инвестиции
53784
Катар предлага компанията, която ще строи пътя Русе-Свиленград, да се заеме с още инвестиции
  • Катар предлага компанията, която ще строи пътя Русе-Свиленград, да се заеме с още инвестиции

Тол такса ще се заплаща за преминаване по пътя Русе-Свиленград, който предстои да бъде изграден. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на тристранна среща между делегати на Катар, Турция и България.

Предвижда се това да е платен път извън националната пътна инфраструктура, за която заплащаме с така наречените винетки, обясни Павлова. Той ще бъде изграден на принципа на публично-частно партньорство със страните Катар и Турция.

Работата на проектната компания, в която участие ще имат Катар, Турция и България, да не се ограничи единствено до изграждането на пътя Русе-Свиленград, а паралелно с проектното проучване да бъдат включени и други големи инфраструктурни проекти, предлагат катарските делегати, заяви министър Павлова.

Пътят Русе-Свиленград ще бъде извън националната пътна инфраструктура, за която заплащаме с винетки, обясни Павлова. Целта е той да бъде различен и всеки желаещ да премине по него, да заплати така наречената тол такса.

Все още не е ясно какъв дял ще има в проектната компания всяка от трите държави. По думите на Павлова цялостната инвестиция ще е около 1 -1,5 млрд. евро, като се очаква до 4 години пътят да бъде готов според прогнозата на Турция.