Токът може да поскъпва плавно от 1 октомври
Токът може да поскъпва плавно от 1 октомври / снимка: Sofia Photo Agency
Токът може да поскъпва плавно от 1 октомври
73417
Токът може да поскъпва плавно от 1 октомври
  • Токът може да поскъпва плавно от 1 октомври

От 1 октомври може да започне поетапно повишаване на цената на тока заради дефицитите в Националната електрическа компания. Това съобщи председателят на ДКЕВР Боян Боев. От енергийния регулатор бяха категорични, че няма да има шоково поскъпване на тока. Това ще става плавно, за да се преодолеят загубите в системата.

Възможно е да има промяна на цената на тока всяко тримесечие подобно на промените на цената на природния газ, парното и топлата вода.

За последните четири години Националната електрическа компания е натрупала дългове от 2,9 млрд. лева.

Плановете на енергийния регулатор от 1 юли цената на тока да падне общо с около 0,6 на сто остават, като дори според Боян Боев част от дефицита в НЕК ще се компенсира с тази цена.

В Националната електрическа компания има недостиг от близо 3 млрд. лева, като половината от тях са заради американските централи в Маришкия басейн и производителите на възобновяема енергия. Именно тези разходи рано или късно ще минат и през сметките за ток.

"Как ще бъдат признавани в бъдещи периоди, ако и други обстоятелства не настъпят ведно с нашите жалби и проектопромяната в закона за ВЕИ, ние трябва да седнем най-отговорно всички комисари ведно с всички експерти, които работят в държавната комисия и започваме да актуализираме вариантите на всяко тримесечие на НЕК", каза Боев. Той подчерта, че ще се избегне " едно рязко или каквото и да е повишаване, тоест ще започнем поетапно да признаваме тези разходи", каза председателят на регулатора. По думите му най-вероятно тези действия ще започнат от 1 октомври.

За да не започне поскъпването още от 1 октомври, трябва да бъдат изпълнени две условия - Брюксел да уважи жалбите на регулатора срещу централите от Маришкия басейн и възобновяемите източници, както и депутатите да гласуват исканите от регулатора законови промени. Това ще смекчи поскъпването за потребителите. "Ако чисто математически сметнете недостиг към общ обем разходи на НЕК, сигурно ще стигнете до някакви изходни проценти, но никой не говори за признаване в порядъка на една година. Тези разходи поетапно трябва да влизат в ценовите решения и да бъде компенсирана НЕК за стари ценови решения, в които не е била компенсирана", обясни Боян Боев.

В средата на юли от енергийния регулатор ще направят одит на Националната електрическа компания.