Стойнев към служебния министър на икономиката: Внимавайте с външните консултанти
Стойнев към служебния министър на икономиката: Внимавайте с външните консултанти / снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев предаде поста на своя наследник от служебния кабинет Васил Щонов, като му пожела успех и му връчи Енергийната стратегия на България, предаде БГНЕС.

"Предоставям Ви енергийната стратегия на България. Имах огромното желание всички политически сили заедно да я обсъдим, но за съжаление политическата криза, която избухна в страната след евроизборите през май, не ни позволи да седнем на една маса. Давам я на Вас, г-н министър, да добавите вашите препоръки към нея. Моето желание е да има приемственост", каза Стойнев.

Той припомни, че предишният служебен министър Асен Василев се е обърнал към международните институции за одит на енергийния отрасъл. Стойнев отбеляза, че страната ни е изпълнила за последната една година, откакто той е начело на министерството, почти 80% от препоръките на Европейската комисия в областта на енергетиката. Сред тях са създаването на енергийната борса, която ще заработи до края на годината, разделянето на ЕСО и НЕК, което не беше свършено от кабинета на Борисов и ГЕРБ и България плащаше глоби на Европейската комисия и други.

Стойнев подчерта, че големите енергийни проекти не са нито руски, нито американски, а са на първо място български. "Винаги съм повтарял, че енергетиката е част от националната сигурност на страната. Тези проекти ще ни донесат на България доходи, създаване на работни места, усвояване на нови технологии, категоричен е Стойнев, имайки предвид двата големи проекта 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" и газопровода "Южен поток", каза той.

Внимавайте с външните консултанти в енергетиката, предупреди Стойнев своя наследник Щонов. Стойнев отбеляза, че и при него са идвали външни консултанти, които са давали какви ли не идеи, включително да се ликвидира БЕХ и държавното участие в енергетиката. Моята цел беше да подобря мениджмънта на държавните енергийни дружества и да ги направя печеливши, обяви Стойнев. "Надявам се в енергийния борд да няма служители на ВЕИ сектора", добави още той.

В заключение Драгомир Стойнев заяви, че остава икономиката в значително по-добро състояние, отколкото я е заварил.