Стачки и протести в Гърция
Стачки и протести в Гърция / снимка: Reuters

В Гърция за е обявена 24-часова стачка на железничарите, продължават протестите на превозвачите, а към недоволството от действията на правителството се присъединиха и собствениците на бензиностанции.

Шофьорите в Гърция се втурнаха към бензиностанциите, след като собствениците на камиони и цистерни започнаха нова вълна от протести в понеделник срещу плановете на правителството да либерализира сектора, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Превозвачите прекратиха вчера работа и паркираха стотици товарни коли по главните магистрали в знак на протест. В същото време собствениците на бензиностанции също останаха недоволни, тъй като правителството определи максимална цена на бензина на дребно с цел да се спре спекулата.

Профсъюзите в държавните железници насрочиха за днес 24-часова стачка, за да протестират срещу планираните орязвания на заплати и персонал в рамките на усилията за реформиране и частично приватизиране на губещата железопътна мрежа. От синдикатите съобщиха, че днес няма да се движат никакви влакове.

Същевременно финансовият министър на Гърция ще се запъти тази седмица към основните европейски финансови столици - Лондон, Париж и Франкфурт, за да увери инвеститорите за дългосрочните перспективи на гръцката икономика, която правителството реформира, за да се справи с голямата криза с дълга.

Отварянето на т.нар. затворени професии, сред които нотариуси, фармацевти, архитекти и шофьори на камиони, е сред главните приоритети на гръцкото правителство. Но профсъюзите яростно се противопоставят на тези планове и на стриктните мерки за икономии, въведени тази година, и досега проведоха шест общи стачки.

Делегация на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и ЕС е от вчера Атина и ще остане в гръцката столица две седмици, за да оцени напредъка на страната и подготовката за бюджета за 2011 г.