Спряна е процедурата за приватизация на ВМЗ-Сопот
Спряна е процедурата за приватизация на ВМЗ-Сопот / снимка: БГНЕС, aрхив
Спряна е процедурата за приватизация на ВМЗ-Сопот
60412
Спряна е процедурата за приватизация на ВМЗ-Сопот
  • Спряна е процедурата за приватизация на ВМЗ-Сопот

Приватизацията на ВМЗ Сопот е спряна, съобщи за Дарик шефът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Единственият кандидат - купувач „Емко" ЕООД не е внесъл депозит от 3 млн. евро за обвързващата оферта. Междувременно от синдикатите съобщиха, че още тази вечер ще влязат в преговори с ръководството на завода. Протестните действия продължават и на 15 януари. Служителите не са получили две заплати от миналата година. През януари също не са получавали никакви пари.

След неколкократно удължаване на срока за подаването на обвързващата оферта, единственият кандидат „Емко" ЕООД не внесе нужния депозит. „Получихме оферта, но не беше спазена задължителната форма за плащане на депозит по сметка на агенцията. Законът казва, че в случай, че не е подаден депозит в определения срок, агенцията не пристъпва към отваряне на офертата. Тоест единствената законова възможност от тук нататък беше прекратяване на процедурата за приватизация", каза шефът на Агенцията по приватизация Емил Караниколов. На въпрос какви са възможностите за бъдещето на завода оттук нататък, Караниколов каза, че вероятно ще има дебат по темата и допълни, че в медийното пространство се лансират доста варианти, включително и обединение между две държавни дружества - ВМЗ и ТЕРЕМ. Той направи уговорката, че агенцията няма мандат да коментира подобни възможности. Опция за изход от ситуацията чрез вливане на ВМЗ в ТЕРЕМ лансира по-рано през деня президентът на КНСБ Пламен Димитров, който каза, че синдикатите ще настояват за нея, ако процедурата за приватизация на сопотското предприятие се провали.

Развоят на събитията бе очакван за оръжейниците, които още тази вечер ще започнат преговори с ръководството на заводите за бъдещите действия. Пред Дарик Димитър Атанасов от КТ Подкрепа заяви, че хората си искат парите. В първия работен ден от седмицата оръжейниците излязоха за пореден път на протест, а Сопот осъмна с разлепени призиви работниците да поемат контрола на ВМЗ в свои ръце.