Според 92% от българите бедността е широко разпространена у нас, сочат данни от 2009-а
Според 92% от българите бедността е широко разпространена у нас, сочат данни от 2009-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Според 92 процента от запитаните българи в проучване на Евробарометър бедността в страната е широко разпространена. Проучването за нагласите на европейските граждани по темата за бедността е от миналата година. Данните бяха разпространени преди началото на конференция за борба с бедността и социалното изключване в рамките на националната седмица по темата.

Почти 80 милиона души в Европейския съюз - 16 процента от населението на общността, живеят под линията на бедност. Според проучването европейците определят бедността по различен начин - за около една четвърт от хората човек е беден, когато разполага с толкова ограничени средства, че не може да участва пълноценно в обществото, в което живее, пише БТА.

Други 22 процента виждат бедността като невъзможност да си позволиш основните стоки, от които имаш нужда, за да живееш. За 21 процента да си беден означава, да зависиш от благотворителност или обществени субсидии. Осемнайсет процента вярват, че хората са бедни, когато живеят месечно с по-малко от определеното за праг на бедност.

Почти три четвърти от европейците чувстват, че бедността в страната им е широко разпространена. Виждането за това колко разпространена е бедността обаче варира много в различните страни. Само повече унгарци в сравнение с българите смятат, че бедността е широко разпространена в страната им - 96 на сто, у нас са 92 на сто.