Сименс Бизнес Сървисис не са съгласни с търга за електронното правителство
Сименс Бизнес Сървисис не са съгласни с търга за електронното правителство / netinfo

Компанията "Сименс Бизнес Сървисис" ЕООД изразява категорично несъгласие с оценката на експертите от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) в търга за "Интеграционна система за електронно правителство". Това пише в съобщение на фирмата.

В случай че МДААР обяви окончателния победител в търга, основавайки се на вече обявената оценка, "Сименс Бизнес Сървисис" ще потърси правата си по установения от Закона за обществени поръчки ред, заявяват от фирмата.

„Сименс Бизнес Сървисис" ЕООД (СБС) предложи като стойност за цялостното изграждане на системата 3 986 060 лв. без ДДС. Както стана ясно при публичното отваряне на офертите на 29 август т. г. в министерството, цената, предложена от "Сименс Бизнес Сървисис", е с 1 068 119 лв. по-ниска от конкурентното предложение на Хюлет-Пакард, заявяват от компанията.

"Неприемлив и необясним е фактът, че при проект, финансиран директно от държавния бюджет, със средства на данъкоплатците, поставената оценка и разликата в цената не дават ясно да се разбере какво в повече и по-добро ще получат българските граждани", пише в съобщението. По отношение на техническото предложение "Сименс Бизнес Сървисис" получи оценка с 30 процента по-ниска от конкурентната оферта. Всъщност беше поставена необосновано ниска оценка за решение, базирано на световно доказани технологии на Фуджицу Сименс Компютърс и Майкрософт", заявяват от фирмата.

Предложеното от "Сименс Бизнес Сървисис" концептуално решение е разработено от международен експертен екип с опит в изграждането на успешни проекти за електронно правителство в страни като Австрия, Германия и Великобритания. Нещо повече, австрийското решение за портал на електронното правителство неведнъж е посочвано от Министерството на държавната администрация и административната реформа като един от най-подходящите примерни модели за реализация на българския проект, отбелязват от фирмата.