Ще преструктурират работата на Агенция Митници
Ще преструктурират работата на Агенция Митници / снимка: БГНЕС
Ще преструктурират работата на Агенция "Митници"
68611
Ще преструктурират работата на Агенция "Митници"
  • Ще преструктурират работата на Агенция "Митници"

Предстои преструктуриране в работата на Агенция „Митници". Това заяви в кулоарите на кулоарите на парламента министърът на финансите Петър Чобанов. Той коментира и данните за контрабандата на цигари у нас за последните четири години.

Най-голям процент контрабанда е засечен през 2010 година във връзка с увеличения акциз на цигарите тогава. След това има известно намаление на този процент при успокояването на цените, но от 2011 година отново има увеличение. Това, което се случва от октомври 2012 до април 2013 година, е продължаване на тази тенденция, каза Чобанов.

Министърът отдава тази тенденция на негативните проявления на контрабандата през периода на управление на ГЕРБ. "Знаете, че през предния период не може да се говори за особено добра координация между МВР и Агенция Митници. Сами бяхте свидетели и на интервю на Ваньо Танов (бившия шеф на митниците), в което той ясно и категорично посочи тази практика, така че оттук нататък координацията се подобрява", каза финансовият министър.

Той напомни, че агенцията има ново ръководство и по думите му се предприемат необходимите действие съвместно с МВР, за да се пресече тази практика. В агенцията и структурно, и организационно са направени промени, които не са в посоката да могат да бъдат овладени тези тенденции.

Там се налага сериозно преструктуриране, каза министърът. По думите му в началото ще се направи опит за постигане на по-добри резултати с действащата структура, но министърът очаква до месец агенцията да има и нов устройствен правилник, в който да бъдат адресирани и някои структурни промени.