Шефът на КЕВР няма да напуска поста си
Шефът на КЕВР няма да напуска поста си / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шефът на КЕВР няма да напуска поста си
83312
Шефът на КЕВР няма да напуска поста си
  • Шефът на КЕВР няма да напуска поста си

Председателят на КЕВР Иван Иванов, който е член на ДСБ, няма да се оттегля от поста си. След оставката на правосъдния министър Христо Иванов, лидерът на Демократи за силна България Радан Кънев излезе в опозиция, а малко по-късно и партията обяви, че сваля подкрепата си към правителството. Последваха оставки на членове на ДСБ от ръководни позиции във властта. Изключение направи здравният министър Петър Москов. От думите на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов стана ясно, че и той не възнамерява да се разделя с поста на председател на КЕВР.

Оставката на правосъдния министър Христо Иванов предизвика минаването на лидера на ДСБ Радан Кънев в опозиция, а по-късно разтресе и управляващата коалиция, тъй като ДСБ, част от Реформаторския блок, оттегли подкрепата си към правителството. Заваляха оставки на членове на партията от длъжности в управлението на държавата. Такава не хвърли здравният министър Петър Москов. От думите на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов, който е член на ДСБ, стана ясно, че и той няма такива намерения:

"Когато бях избран на поста председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, положих клетва, която изисква да спазвам строго Конституцията и законите на страната. Съгласно Закона за енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране е независим надпартиен орган, което означава, че както аз, така и моите колеги, сме в качеството на експерти и мога да ви уверя, че в изминалите близо 9 месеца всеки един от нас изпълняваше точно по този начин възложените му функции", заяви Иванов.

Той беше категоричен, че наличието на представител в подобен орган, който е имал политически функции в миналото, не означава, че към момента има такива. Иванов даде и пример:

"Гиньо Ганев - видна политическа фигура, беше заместник-председател на Народното събрание, Константин Пенчев стана омбудсман, след като беше председател на парламентарната група на НДСВ", каза още той.

Той заяви, че ръководи една независима институция и една от основните цели, която е била поставена с промените в закона от 6 март, е била именно да се утвърди независимостта - политическа и корпоративна, на Комисията за енергийно и водно регулиране чрез избирането й от Народното събрание.

Иван Иванов беше кандидатура на Реформаторския блок за председател на КЕВР и единствената номинация за шеф на регулатора. Той беше избран от парламента с мнозинството на ГЕРБ и реформаторите, които са в коалиционно споразумение за управление, АБВ, ПФ и БДЦ.