Шефът на КЕВР: Не съм коментатор на енергийните дружества, ще решим през юни
Шефът на КЕВР: Не съм коментатор на енергийните дружества, ще решим през юни / снимка: БГНЕС

Всяко енергийно дружество има право да поиска каквото пожелае, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще разгледа всички предложения и ще се произнесе със свое решение в определения законов срок - края на юни 2015 г.

Това заяви пред журналисти председателят на комисията Иван Иванов по повод на публикуваните през миналата седмица на сайта на регулатора заявления от енергийните дружества за нови цени от 1 юли тази година.

Топлофикациите искат цените им да скочат през лятото

Повечето топлофикации искат сериозно повишение за предоставяната от тях услуга, като при някои заявената нова цена е с близо 50 процента по-висока от сегашната. Най-голямата топлофикация - столичната, поиска повишение от над 17 на сто.

ЕРП-та искат драстично поскъпване на тока

Над 20 процента поскъпване на нощната електроенергия пък са заявили две от електроразпределителните дружества.

Не съм коментатор на енергийните дружества, заяви Иванов. Той отбеляза, че исканите увеличения съвсем не означават, че това ще бъдат цените от 1 юли.

Дончев: Необосновано е искането за поскъпване на тока

В отговор на журналистически въпрос Иванов съобщи, че до седмица КЕВР ще изготви часовите лимити за работа на ВЕИ-централите, които са били присъединени към мрежата през 2011 г. Часовите лимити станаха задължителни по закон след тази година.

Иванов посочи, че това ще бъде направено, за да бъдат равнопоставени всички ВЕИ производители. С новата промяна на закона за енергетиката НЕК вече ще е задължена да изкупува произведената "зелена" енергия само до определените лимити. Очаква се от това да бъде освободен резерв от около 100 млн. лв. за НЕК.

Все още не са изготвени наредбите за качеството на водата и за цените на ВиК-услугите, посочи още Иван Иванов. Наредбите трябва да бъдат предоставени от МРРБ. Въз основа на показателите в наредбата за качеството на водата, трябва да бъде изискана информация от всички ВиК, за да могат след това показателите да залегнат в бизнес плановете им, добави той.

Източник: БТА