Шефката на ОП Околна среда подава оставка
Шефката на ОП Околна среда подава оставка / снимка: БГНЕС

Ръководителят на Оперативна програма "Околна среда" в Министерството на околната среда и водите Малина Крумова е депозирала искането си да бъде освободена от поста от 1 януари догодина, съобщава "Капитал" като се позовава на свои източници.

В мотивите си, адресирани до ресорния министър Искра Михайлова, Крумова посочва, че тя и управляващият орган на програмата са били подложени на линч "от парламентарната и медийната трибуна", което било признак за неработеща държава. Тя смята, че целенасочено е ограничаван достъпът й до информация и по този начин тя не може ефективно да управлява програмата.

Управляващите органи на европрограмите според Крумова са изолирани от процеса на взимане на решения, като "на тях им се спускат нареждания". Работи се в режим на "спешност", която според нея не е продиктувана от външни обстоятелства. Тя отхвърля обвиненията към нея, че органът е твърде независим, и отбелязва, че липсва система за национален контрол над обществените поръчки и резултатите от тях.

От писмото й става ясно, че вицепремиерът и отговарящ за еврофондовете Зинаида Златанова не е провела среща с управляващите оперативните програми вече повече от шест месеца, откакто е на поста си.

В средата на ноември Европейската комисия взе решение да замрази плащанията по оперативната програма поради допуснати нередности. Управляващите увериха, че страната няма да изгуби нито евро от програмата, като са предприети мерки за отстраняване на нередностите и се прави проверка на обществените поръчки в периода 2010-2013 година.