Руското ембарго ударило родния млечен сектор с 51 млн. евро загуби
Руското ембарго ударило родния млечен сектор с 51 млн. евро загуби / снимка: БГНЕС, архив
Руското ембарго ударило родния млечен сектор с 51 млн. евро загуби
81692
Руското ембарго ударило родния млечен сектор с 51 млн. евро загуби
  • Руското ембарго ударило родния млечен сектор с 51 млн. евро загуби

С 51 млн. евро е по-нисък приходът на българските млекопроизводители вследствие на руското ембарго. Това каза в ефира на Дарик министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Заради ниските изкупни цени на млякото в началото на седмицата фермери блокираха белгийската столица Брюксел. Земеделският министър отбеляза, че руският пазар е заместен от пазари от трети страни, сред които са Китай, Бразилия и Австралия.

Всички европейски производители на мляко в общността търпят ефекта от руското ембарго. 51 млн. евро е загубата от началото на руското ембарго за родния млечен сектор и тя е изчислена на база на по-ниските средни цени, каза Танева. При малките ферми в планински райони има и значително по-малки докладвани цени.

Млечните квоти в Европейския съюз отпаднаха от 1 април, а дотогава се събираха глоби от страните членки при надхвърлянето им. След отпадането на квотите обаче производството не се е повишило особено - ръстът е едва 0.8 процента, отчете министърът. „Вече няма глоби, но аз пак казвам, от глоби, от налози има събрани няколкостотин млн. евро, които изобщо не отиват като компенсирани или подкрепа за производството в други страни. Така че отпадането на налозите освободи големи производители на краве мляко в развитите страни членки", заяви Танева.

Тя уточни, че това са страни, които също са били с производство над квотите си. „Предвид ефекта на руското ембарго и спецификата на млечното производство, че е основно за износ, те дори не са си платили необходимите налози преди 1 април поради свиване на пазара", добави министърът на земеделието и храните.

„Останалите страни, които са нетни износителки, производителки на мляко като Щатите, Нова Зеландия, имат ръст между 1,6 и 3% на производството. В същото време Китай, който е бил нетен вносител и един от основните потребители на европейските млека, е намалил доставките за различните продукти, мисля, че между 26 до 48%", посочи министър Танева, като каза, че това се дължи и на инвестиции в производство в страната.

На въпрос чие мляко замести санкционираното на руския пазар, тя отговори: „По анализи, които на нас са ни представени, руският пазар е заместен от пазари от трети страни, включително Китай, Бразилия, Австралия".

На съвета на министрите на земеделието миналата седмица Еврокомисията е обявила пакет от мерки в подкрепа на фермерите в размер на 500 млн. лв. Съветът ще има ново заседание на 15 септември.