Русия намали цената на газа за България срещу ускоряване на Южен поток
Русия намали цената на газа за България срещу ускоряване на Южен поток / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В замяна на по-активно съдействие за изграждането на Южен поток България ще получава с 11 процента по евтин газ от Русия през оставащите 9 месеца от договора за доставка на суровината с "Газпром". Това стана ясно на съвместна пресконференция на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Министерски съвет.

В петък вечер министър Добрев се върна от Москва, където проведе срещи с вицепремиера на Русия Игор Сечин, с енергийния министър Сергей Шматко, както и с шефа на Газпром" Алексей Милер. На срещите са обсъдени проектът за газопровод "Южен поток", цената на синьото гориво за България и темата АЕЦ "Белене". Руският вицепремиер Сечин е казал на срещата си с Добрев, че е запознат с разговора между Владимир Путин и Бойко Борисов по темата АЕЦ "Белене" за приключване на проекта.

Експертите на "Газпром" първоначално са предлагали намалението на цената на газа да е 4,5 процента, после са били готови на отстъпка от 8,9 процента, но все пак двете страни са се разбрали поевтиняването да бъде 11,1 процента, уточни Делян Добрев, цитиран от БТА.

"За новия договор не сме говорили. Говорихме единствено за този договор и за оставащите девет месеца по него. В крайна сметка стигнахме до 11,1 процента, в замяна на съдействие за ускоряване на процедурите по Южен поток. Съдействие, което ние така или иначе смятахме да окажем, защото ние вярваме, че това е печеливш проект за България", добави министър Добрев.

По думите му дали поевтиняването на природния газ ще се усети от крайните потребители зависи от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

Огромните пари по АЕЦ "Белене" са изхарчени, за да се разруши построеното старо оборудване на площадката, посочи премиерът Борисов по време на пресконференцията. Трябвало е изпълнителят на атомната централа да се избере чрез конкурс, защото във вида, по който е подготвян, проектът е компрометиран, каза още премиерът. Строежът на нов блок на площадката АЕЦ "Козлодуй" ще е по-евтино, защото има изградена инфраструктура, допълни Борисов.

Бъдещата паро-газова централа на площадката в Белене ще е частен проект и природен газ за нея ще идва оттам, откъдето иска собственикът. Може той да идва и от Румъния, където сега се правят проучвания за шистов газ, каза министър-председателят. Той посочи, че сега пилеем огромно количество енергия, единия блок на АЕЦ "Козлодуй" работи само за покриване на загубите по мрежата. Трябва да се работи по увеличаване на енергийната ефективност. Сега България плаща много скъпо за "зелена енергия". Когато се лети над България вече не може да се видят ниви - виждат се само ветрогенератори и соларни паркове, каза Борисов. Ние ги изградихме на висока цена, макар че можеше да изчакаме технологиите да поевтинеят, добави още министър-председателят Бойко Борисов.

По време на пресконференцията Борисов каза още, че социалните служби и БНБ работят по даването на помощи от 325 лева на всеки работник в ОЦК Кърджали, за да може да се даде възможност за стабилизиране на предприятието.

Премиерът е разговарял с представители на банките и на Българската банка за развитие, които работят с ОЦК. Заемите, които са дадени на ОЦК Кърджали са за около 300 млн. лева. Има оборудване за комбината, което обаче е в Кремиковци и са нужни още 10 милиона евро, за да тръгне производството.