Ревизират текстове от закона за горите заради критики на еколози
Ревизират текстове от закона за горите заради критики на еколози / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Гори, които са собственост на държавата, да се използват за разширение на населени места след влязъл в сила общ устройствен план, това предвижда новият Закона за горите, който парламентът одобри на първо четене. Проектът предвижда тези терени да бъдат продавани на търгове. Според природозащитници обаче по този начин ще се отвори огромна врата за застрояване в горски територии по  решение на местната власт.

На кръгла маса по темата земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че някои от спорните текстове в новия закон, какъвто е този, ще бъдат изтеглени и редактирани заради несъгласие на природозащитните организации. 

Вероятно текстът ще претърпи корекции в посока да се изключат възможностите за злоупотреба. Министър Мирослав Найденов обеща да оттегли и атакувания от екоорганизации текст в законопроекта, според който общините ще имат възможност да управляват природните паркове на тяхна територия. На практика той засягаше само три парка - "Сините камъни", "Беласица" и "Рилски манастир", защото са на територията само на една община за разлика от всички останали.