Решаващ вот в гръцкия парламент за спасителната програма
Решаващ вот в гръцкия парламент за спасителната програма / снимка: БГНЕС

Законодателите в Гърция започнаха да разискват третата международна финансова помощ, преди да гласуват споразумението за 85 млрд. евро. Очаква се парламентарното заседание да продължи до късно вечерта, а гласуването се очаква през нощта.

Депутати от лявата партия СИРИЗА напомниха на депутатите, че страната трябва да плати 3.4 млрд. евро на ЕЦБ до 20 август, така че с приемането на програмата ще отключат средствата навреме.

В понеделник бе обявено, че Гърция и кредиторите са постигнали техническо споразумение, след като преговорите между страните се водеха в продължение на две седмици в хотел в центъра на Атина и приключиха с 22-часов маратон, без да се заговори за каквито и да е спорове.

Според споразумението за периода 2015 - 2018 г. Гърция си поставя цел да има първичен дефицит от 0,25 процента от БВП през 2015 г., а после първични излишъци от 0,5 процента от БВП през 2016 г., от 1,75 процента от БВП през 2017 г. и от 3,5 процента от БВП през 2018 г. Първоначално се смяташе, че Гърция трябва да има излишък през всяка година.

Междувременно бе обявено, че гръцката икономика е нараснала през пролетта. За второто тримесечие на година е регистриран ръст от 0.8 процента в сравнение с периода януари-март, а спрямо година по-рано растежът е с 1.4 на сто. През първото тримесечие на година икономиката на южната ни съседка е имала нулев ръст, а в края на 2014-а се е свила с 0.2 на сто.

Очаква се на среща утре финансовите министри на еврозоната да одобрят спасителния пакет за Атина. Има вариант за обсъждане на други начини за финансиране на Атина, за да може страната да погаси дълга си към ЕЦБ дори гръцкият парламент да не одобри спасителната програма.

Източник: БГНЕС, БТА