Реформаторите сезират Цацаров, ДАНС и ЕК за предложения за законови промени
Реформаторите сезират Цацаров, ДАНС и ЕК за предложения за законови промени / снимка: БГНЕС
Реформаторите сезират Цацаров, ДАНС и ЕК за предложения за законови промени
72284
Реформаторите сезират Цацаров, ДАНС и ЕК за предложения за законови промени
  • Реформаторите сезират Цацаров, ДАНС и ЕК за предложения за законови промени

Реформаторският блок ще сезира главния прокурор, ДАНС и Европейската комисия за чужда намеса в българското законодателство. Причината е служебна бележка с дата 13-ти август 2013-та година, от компанията „Южен поток транспорт" за изменение и допълнение на Закона за енергетиката.

По думите на Мартин Димитров има съмнения, че предложенията са прокарани в парламента от двама български депутати.

"Вчера зам.-министър Айолов (заместник-министърът с ресор енергетика Иван Айолов - бел. ред.) каза, че става дума за съгласувателна процедура по "Южен поток" и че нямало натиск от страна на Русия. Ние смятаме, че има намеса на чужда сила в българското законодателство. Трябва да бъде проведено пълно разследване по този повод. Време няма, защото предстои гласуване на второ четене на законопроект, за който имаме основателни съмнения, че е изготвен някъде извън България", каза той.

Според бившия енергиен министър Трайчо Трайков целта е проектът „Южен поток" да бъде изваден от обсега на европейското законодателство.

"Европейското енергийно законодателство не е направено заради удоволствието на европейските бюрократи. То е направено заради нашия интерес. Нашият интерес е да се допуска конкуренция при доставката на газ в случая, което да води до ниски цени, което пък да води до създаване на работни места. И всичко, което се прави, за да се предотврати спазването на европейското законодателство, е с цел да има високи цени в частен интерес на една определена фирма доставчик", коментира Трайков.