Реформаторите: Подуправителите на БНБ трябваше да подадат оставка с достойнство
Реформаторите: Подуправителите на БНБ трябваше да подадат оставка с достойнство / снимка: БГНЕС, архив
Реформаторите: Подуправителите на БНБ трябваше да подадат оставка с достойнство
81204
Реформаторите: Подуправителите на БНБ трябваше да подадат оставка с достойнство
  • Реформаторите: Подуправителите на БНБ трябваше да подадат оставка с достойнство

Парламентарната група на Реформаторския блок заяви, че изборът на подуправители на БНБ няма да върне доверието на гражданите в институцията.

Депутатът от Реформаторите Найден Зеленогорски обобщи настроенията сред колегите си от парламентарната група след гласуването:

„Бихме искали да изразим нашето категорично несъгласие с избора на подуправители на БНБ. Смятаме, че бившият УС носи солидарна, поне морална, отговорност за това, което се случи. Бяха откраднати 4 млрд. лв. - това е грабежът на века до момента. Оказа се, че ДАНС е проспала всичко, което се е случило. Оказа се, че в БНБ не са знаели за това, което е знаело цялото общество, и не са направили необходимото, за да реагират по съответния начин. За нас това е един избор, който по никакъв начин не възстановява доверието в БНБ. Ние самите сме разколебани вече в доверието си и към управителя, който беше избран с наша подкрепа. Аз лично не разбирам защо г-н Радев не направи крачката да оттегли тези подуправители и да предложи други. Въпрос преди всичко на доверие и на морал. Не разбирам и подуправителите, които просо трябваше с достойнство да си подадат оставката и да си тръгнат, вместо да седят тук и да чуят всичко, което казаха народните представители за тяхното безхаберие. Нима от БНБ смятат, че българското общество ще ги подкрепи в това тяхно решение. Истината е, че грабежът на века стана и с тяхното мълчаливо съдействие".