Реформаторите няма да подкрепят предложените подуправители на БНБ
Реформаторите няма да подкрепят предложените подуправители на БНБ / снимка: БГНЕС

Реформаторският блок няма да подкрепи нито една от кандидатурите, които Димитър Радев представя за подуправители на БНБ.

Това заяви Мартин Димитров по време на представянето и изслушването на кандидатите за подуправители на БНБ.

Оттеглете кандидатурите си, призова Димитров управителя на БНБ. Той го запита дали смята, че след тежкия фалит на КТБ с кандидатите, които представя за подуправители, печели обществено доверие и стабилизира БНБ.

"Като гледам, ДПС ще подкрепят кандидатурите, но това достатъчно ли е като обществено доверие към БНБ. С тези кандидатури и най-вече - Димитър Костов, не постигате ефекта да стабилизирате БНБ, а рискувате напрежението и проблемите да продължат, има опасност да се самобламирате", посочи Мартин Димитров.

Той смята, че е по-добре Димитър Радев да оттегли кандидатите си, отколкото да рискува дестабилизиране на БНБ.

"По-добре е да застане някой с безспорен авторитет начело на "Банков надзор", а не Димитър Костов. След КТБ трябваше да застане там някой, който не е имал никакви проблеми с банки и е символ на сигурност. Тази кандидатура няма как да бъде подкрепена и ще гласуваме категорично против. Той като финансов министър на Жан Виденов фалира повече от 10 банки и сега да го предлагате точно него е обидно", категоричен бе Димитров.

"Имате 2 възможности - да се снижите и да видите какво ще стане и най-вероятно да ви изберат кандидатурите, другата позиция е да станете и да кажете, че ще предложите други кандидатури. Това ще е силният ви ход", добави Димитров.

Източник: БГНЕС