Работниците в Горубсо ще настояват за колективен трудов договор
Работниците в Горубсо ще настояват за колективен трудов договор / БГНЕС
Работниците в Горубсо ще настояват за колективен трудов договор
51710
Работниците в Горубсо ще настояват за колективен трудов договор
  • Работниците в Горубсо ще настояват за колективен трудов договор

За подписването на колективен трудов договор ще настояват работниците от "Горубсо" Мадан, съобщи за Дарик председателят на Федерацията на миньорите Пенчо Токмакчиев. По думите му мините може да започнат работа още следващата седмица, ако се осигури най-необходимото за работата на миньорите и се плати токът на дружеството.

От късно вечерта на 24 март "Горубсо" има нов собственик - "Върба Батанци" АД, която е собственост на "Минисрой" и КЦМ Пловдив. Инвеститорът, който подписа споразумението, е Николай Вълканов. Синдикатите ще поискат среща с него още в понеделник.

Председателят на федерацията на миньорите пред Дарик: „Парите днес трябва да бъдат преведени, може би следобед. Те получават парите си по банков път, чрез банкомат. По сметки в картите им ще бъдат преведени толкова пари, колкото всеки работник има да получава – пълния размер на парите за 2011 г. и заплатата за 2012 г. Смятаме още в понеделник да се срещнем с него, да разговаряме и да поискаме първото, което трябва да направи. Трябва да пусне рудниците да работят, защото в момента са спрени от Главна инспекция по труда. Трябва да плати тока, който не е плащан, на EVN, да купи съответните лични предпазни средства – самоспасители, осветление за миньорите, които следващата седмица да започнат работа".