Работещите в Напоителни системи протестират заради неполучени заплати
Работещите в Напоителни системи протестират заради неполучени заплати / снимка: DarikNews.bg, Борислав Курдов

Служители на дружеството "Напоителни системи" излязоха на протест пред сградите на предприятията в страната.

Представителката на КНСБ в търговищкия клон на предприятието Елена Андонова заяви, че дължимите суми за заплати и осигуровки на работниците в дружеството общо надхвърлят 3.5 млн. лв. Хората не са получавали своите заплати за юни и юли, на места се дължат и 40% от възнагражденията за май.

Излезлите на протестът във Враца десетки служители на предприятието приеха декларация, в която се казва, че са изпълнили своите задължения, като не са допуснали аварии и са поддържали сложни и големи хидросъоръжения в Северозападна България, включително защитните диги по брега на Дунав в района на Козлодуй и атомната централа. Въпреки това те не са получили пълния размер на заплатите си за май, както и нищо от възнагражденията си за юни и юли.

Главният инженер на предприятието във Враца Иво Данаилов посочи, че служителите от областта първи са се отзовали при бедствието в Борован, Нивянин, Бяла Слатина, Крушовица и Мизия, предизвикано от придошлите води на река Скът, въпреки че язовирите и речните диги не са собственост на "Напоителни системи", а на общините и държавата. "Направихме го, защото единствени разполагаме с хидроинженери, и е наш дълг, въпреки че трети месец сме без заплати", посочи той, цитиран от БТА.

Директорът на Областната инспекция по труда във Враца Румен Младенов посочи, че дължимите за май трудови възнаграждения на работниците са изплатени 60 на сто след предписание. Предписания са връчени на ръководството и за забавените дължими заплати за юни и юли, които най-вероятно също ще бъдат изплатени в същия размер, защото иначе се налагат санкции, допълни той.