Яхтата на Саддам е поредната жертва на кризата
Яхтата на Саддам е поредната жертва на кризата / снимка: EPA/BGNES

Финансовата криза удари и по цената на яхтата на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин, закотвена доскоро край бреговете на Франция. Търгът за продажбата й е започнал, но засега няма особен интерес от страна на солидни кандидат-купувачи, съобщи за Ройтерс фирмата, натоварена с надзора на продажбата.

"Предвид сегашната икономическа ситуация клиентите не се надпреварват да купуват", каза служител на надзорната юридическа компания Cohen-Amir Aslani-Marseillan-D'Ornano & Associates, предаде БГНЕС.

Яхтата "Оушън бриз" беше обект на спорове за собствеността й между Ирак и Йордания, преди да бъде предадена на иракското правителство миналата година. Спорът за собствеността беше решен във френски съд. След като престоя месеци край бреговете на Франция, яхтата се отправя към Гърция за освежителен ремонт.

"Оушън бриз", строена през 1981 г. в наши дни е трудно сравнима с мегаяхтите, притежавани от новата вълна световни супер-богаташи, включително, струващата 300 милиона долара 115-метровата яхта на руския милиардер Роман Абрамович, която има две площадки за хеликоптери, отбелязва Ройтерс.