Пътуваме по-малко зад граница за празниците, все по-често отбелязваме Коледа навън
Пътуваме по-малко зад граница за празниците, все по-често отбелязваме Коледа навън / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пътуваме по-малко зад граница за празниците, все по-често отбелязваме и Коледа навън
36287
Пътуваме по-малко зад граница за празниците, все по-често отбелязваме и Коледа навън
  • Пътуваме по-малко зад граница за празниците, все по-често отбелязваме и Коледа навън

С 30 процента по-малко българи ще пътуват в чужбина за Коледните и Новогодишните празниците, отчитат от туристическия бранш. Тази тенденция се запазва и тази година, като с почти същия процент – около 30 на сто, са повече българите, които ще посрещнат празниците в нашите курорти. Почти всички програми и пакети за страната за предстоящите почивни дни в края на годината са вече продадени, съобщи в интервю за Дарик председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова.

Все повече българи според Донка Соколова не остават в домовете си и по Коледа, а търсят къщи и семейни хотели, където да посрещнат празниците с приятели и роднини. За Нова година най-търсени са зимните курорти, малките планински селища и спа-хотелите край морето и в страната.

“Надявам се, че не е заради кризата, че повече българи предпочитат нашата страна, защото политиката на БАТА от няколко години е да мотивираме нашите български клиенти да останат в страната ни, което е добре и за бюджета“, коментира тя.

Въпреки спадът на пътуващите зад граница българи, онези които избират чужбина за посрещането на празниците, търсят по-топлите държави.

“Много голям в момента е интересът към Тунис, към Египет, няма да цитирам далечните дестинации като Малдивите и Мавриций, те са малко по-скъпи. Но като цяло наистина имаме  спад на екскурзиите в чужбина. Естествено, остават Турция и Гърция като бързо достижими дестинации“, каза Соколова.  

Очакванията са за ръст от 3 процента в предстоящия зимен сезон. Това се потвърждава и от записванията, но пък се забелязва спад в броя туристи в зимните ни курорти от традиционни пазари като Великобритания и скандинавските държави. Тъкмо затова надеждите на бранша са България да се активизира на руския и турския пазар, като за това ще се работи съвместно с външно министерство, за да се улесни достъпът до български визи.

Донка Соколова изрази и надеждата си с корекция в закона да се отложи за есента, вместо от април,  въвеждането на по-високата ставка на ДДС за организираните почивки, за да се спаси летният сезон, за който договорите са сключени отдавна.


Цялото интервю с председателя на БАТА Донка Соколова четете ТУК