Проверяват състоянието на прасковените насаждения в Сливен
Проверяват състоянието на прасковените насаждения в Сливен / netinfo

Областна експертна комисия ще проверява състоянието на прасковените насаждения в община Сливен. Първите анализи трябва да бъдат изготвени до 18 април. Това съобщи за Дарик – Сливен директорът на дирекция „Земеделие и гори” в града Люба Грозданова.

Нарочната проверка се осъществява заради многото подадени сигнали от земеделските производители. Студът в края на март е съсипал голям процент от прасковените насаждения. Най-много подадени молби има от производители на праскови в района на селата Самуилово, Панаретово, Гавраилово и Чинтулово, уточни Грозданова. Около 16500 декара са засетите прасковени градини в Сливенска област, от тях 14 хиляди декара са в община Сливен.

Агроекспертите ще проверяват овошките на място и ще констатират степента на пропадане на площите. Областната комисия своевременно ще проверява и състоянието на есенниците. По думите на Грозданова състоянието им към момента е добро, няма нападение на неприятели, счита се, че влагата не е достатъчна, но е твърдо рано да се говори за опасност от пропадане на реколтата.