Прокопиев: ЕК взе ролята, която доскоро играеха СБ и МВФ
Прокопиев: ЕК взе ролята, която доскоро играеха СБ и МВФ / снимка: Sofia Photo Agency
Европейската комисия заема дисциплиниращата роля, която заемаха в края на 90-те и началото на 21 век Международният валутен фонд и Световната банка – на лошата учителка, дисциплиниращият фактор, който ни казва с пръчка и пръст какво да правим. Това заяви в предаването „Седмицата” на Дарик Иво Прокопиев – председател на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Той обаче обясни какви според него са за България положителните ефекти от санкциите на Брюксел. Прокопиев подчерта, че те са в интерес на гражданите и на бизнеса.

„Непосредственият ефект от тези санкции ще бъде изключително болезнен за икономиката, защото публичните инвестиции са може би най-ефективният буфер за смекчаване на ефектите от финансовата криза и ефектите от това, че няма да има частни инвестиции. В същото време – еврофондовете са спрени, защото по същество ни казват, че нямаме капацитета, институциите, които да позволят тези пари да работят за интереса на гражданите и на фирмите в България. Смятам, че докато не изградим институции, работещи в интерес на гражданите, няма как да станем богата и развита държава. Така че, дългосрочно определям тази мярка като полезна”, коментира Прокопиев.