Профсъюз иска разследване на дейността на УС на „Кремиковци”
Профсъюз иска разследване на дейността на УС на „Кремиковци” / снимка: Sofia Photo Agency

Най-големият български профсъюз „Подкрепа”, в който членуват повече от 2650 работници от металургичния комбинат „Кремиковци”, се обърна към главния прокурор с искане да започне разследване на дейността на Управителния съвет на металургичния комбинат „Кремиковци”, действащ от името на собственика на предприятието Прамод Митал, се казва в съобщение на профсъюза.

Ръководството на профсъюза е било информирано, че към настоящия момент Управителният съвет на комбината е нелегитимен и няма право да взема решения, поради липса на кворум – необходимите 2/3 от членовете на Управителния съвет, казват синдикатите.

Профсъюзните лидери са обезпокоени и от факта, че липсва официален статут на настоящия изпълнителен директор на „Кремиковци” АД, Джаганадам, който е нелегитимен, поради отказ за вписване от Агенцията по вписванията и липсата на работна виза. Според синдикатите Джаганадам има само туристическа виза за пребиваване у нас, която не му дава юридически прaва да подписва документи и споразумения от името на „Кремиковци” АД.

Според профсъюза, са обезпокоителни и процесите, свързани с опитите за прехвърляне на част от активите на комбината от страна на нелегитимния Управителен съвет и псевдо-директора на Кремиковци, които могат да бъдат квалифицирани като финансови машинации и поставят под заплаха бъдещето на предприятието и пряко съдбата на над 6000 работници.