Предлагат увеличаване на данъци в Шумен
Предлагат увеличаване на данъци в Шумен / снимка: DarikNews.bg, архив

Да се повишат данъците за всички превозни средства, предлага общинска администрация. Увеличението на налозите е залегнал в предложени промени на Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси на територията на община Шумен. Те ще бъдат разгледани по време на предстоящата в края на месец ноември сесия на местния парламент.

Сред мотивите са това, че налогът не е променян от 2008 година и определените размери на данък МПС са равни или близки до долната граница определена в Закона за местните данъци и такси. Като мотив за повишението е посочено и реализирането на проекта „Рехабилитация на част от уличната мрежа в Шумен", чрез който част от улиците са преасфалтирани. „Това допринесе за по-добра организация на движението в града", пише още в мотивите на докладната.

От администрацията предлагат още скок и в таксата за придобиване на имущество - от 2,5% на 3% от стойността му. Последното изменение на данъка при възмездно придобиване на имущество пък било през 2009 година пише още в докладната.