Предлагат да се въведат данъчни облекчения за работещите родители
Предлагат да се въведат данъчни облекчения за работещите родители / sxc.hu
Предлагат да се въведат данъчни облекчения за работещите родители
57336
Предлагат да се въведат данъчни облекчения за работещите родители
  • Предлагат да се въведат данъчни облекчения за работещите родители

Правителството да въведе данъчни облекчения за работещите родители, а детските надбавки да останат под формата на социална помощ - това предлагат от асоциация "Родители" като мярка за стимулиране на раждаемостта, след като стана ясно, че и догодина няма да има увеличение на детските надбавки и обезщетението за отглеждане на малко дете.

В интервю за Дарик Цвета Брестничка от Асоциацията заяви, че сегашната система на детските надбавки насърчава раждаемостта сред хората с ниски доходи или без доходи, и санкционира семействата, които се стремят да изкарват повече пари.

„За нас правилният подход е въвеждането на семейно подоходно облагане, така че хората, които работят, плащат данъци, внасят осигуровки, да ползват данъчни облекчения, когато в семейството има едно, две, три и повече деца. Доходът на родителите да се дели на броя на членовете на семейството и ако не надвишава тази граница от 350 лева, да не се облага с данък общ доход. Ако надвишава тази граница – 350 лева на член от семейството, да се облага само частта, която надвишава тази сума”, уточни Брестничка.

По думите й по този начин в семейството ще остава доста по-голяма сума, отколкото в момента са детските надбавки. „Това няма да бъде социална помощ, това ще бъдат пари, които родителите така или иначе са изкарали. Те ще бъдат стимулирани да работят повече, за да изкарват повече и съответно да имат по-добър стандарт в семейството, а това от своя страна стимулира икономиката, когато хората имат желание да работят повече", добави още Цвета Брестничка.