Пратено е запитване в Германия за дипломата на Калина Илиева
Пратено е запитване в Германия за дипломата на Калина Илиева / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пратено е запитване в Германия за дипломата на Калина Илиева
35298
Пратено е запитване в Германия за дипломата на Калина Илиева
  • Пратено е запитване в Германия за дипломата на Калина Илиева

Образователният министър Сергей Игнатов съобщи, че в петък министерството е изпратило запитване до Германия относно дипломата на бившия председател на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева. Той обаче отказа да коментира подробности докато не бъде получен официалният отговор. Въпреки това Игнатов призна, че в министерството не се проверява дали една диплома е фалшива или не. Основната задача на ведомството е нейното легализиране.

Образователният министър Сергей Игнатов обясни, че  през 2008 г. признаването на дипломата на Калина Илиева е минало през Националния център за информация и документация към министерството. Тогава обаче е била направена проверка единствено дали посоченото от нея висше училище в Германия съществува. Проверка дали дипломата е фалшива така и не е била направена. Игнатов обясни още, че по искане на земеделския министър Мирослав Найденов проверка е била направена и преди няколко месеца. “Ние направихме единствено тази проверка - тази диплома в България, казано на общонароден език, признаваме ли това висше образование. Да, това е станало 2008 година, минала е НЦИД. Има ли такова висше училище в Германия, това проверихме, единствено това. Не е поставян въпросът да се проверява дали е фалшива или не”, каза министър Игнатов.

Изпълнителният директор на Националния център за информация и документация Ваня Грашкина обясни, че те правят проверка на това дали съответното висше училище е част от образователната система, но нямали разследващи функции. “Когато един документ е заверен с апостил, след това е заверен преводът на този документ от българското външно министерство, експертите в сферата на образованието не могат да се усъмнят в неговата истинност”, каза тя.

Грашкина обясни, че в случая Калина Илиева е имала всички необходими заверки на нужните документи. По тази причина на този етап не може да се каже дали дипломата е фалшива. Грашкина обясни, че само през тази година в центъра са постъпили над 1000 дипломи. Центърът е подал подал четири процедури за фалшиви дипломи от чужди университети в прокуратурата.