Пращат снегорините на пътя 6 часа преди да завали сняг
Пращат снегорините на пътя 6 часа преди да завали сняг / снимка: Sofia Photo Agency, архив

6 часа преди да започне да вали сняг снегопочистващите фирми трябва да са осигурили необходимата техника на място. Това се отнася за 300 рискови точки в страната като проходи и лесно заледяващи се участъци от пътната мрежа.

Отговорните институции са си поставили задача до края на другата седмица да са осигурени всички необходими материали и машини за поддържане на пътищата през зимния сезон.

От другата седмица започват и масови проверки за техническото състояние на автомобилите в съответствие със зимните условия.

При официално съобщение за очакван снеговалеж пътноподдържащите фирми трябва да осигурят машини в 300 рискови точки в страната, които традиционно са с проблеми.

Според регионалния министър Лиляна Павлова това ще повиши ефективността на снегопочистването: „За да сме уверени, че тогава, когато започне реалният снеговалеж, всички дейности, свързани по предварителната му подготовка и обработване и навременно започване на снегопочистването - ще бъдат осигурени. Много често се случва, както стана и преди две седмици, снегорините излязоха, когато снегът беше сериозно навалял, успали се шофьори, незапалили снегорини поради паднали акумулатори или обяснения от типа, че снегоринът е попаднал в задръстване и не е успял да стигне до мястото, откъдето трябва да започне почистването".

От Пътната агенция коментираха, че няма как всички пътищата в страната да са идеално почистени от сняг. Като дори при първокласните пътища и автомагистралите фирмите трябва да са изчистили до два часа след като спре снеговалежа.

За да не се стига до критични ситуации колите трябва да са със зимни гуми, каза началникът на пътна полиция Антон Антонов: „Не е нормално, след като цяла седмица се обяснява по медиите, че ще има снеговалеж хората да тръгнат да пътуват с летни гуми, с неподготвени автомобили и да изберат точно времето, когато снеговалежът е най-обилен. Предупредителният период на акция „Зима" изтича в неделя. От 17 ноември започва усилен контрол за техническото състояние на автомобилите, основен приоритет гуми, чистачки".

От понеделник влиза в сила задължението на снегопочистващите фирми за пълна 24-часова готовност.

Към момента все още има недостиг на необходимите количества сол, луга и пясък, както и на машини. Най-критично е положението в Перник, София-област, Стара Загора, Смолян и Плевен. Ако фирмите не бъдат готови и през другата седмица, от Пътната агенция ще налагат санкции.