Повече туристи, ако се реализира инфраструктурната стратегия
Повече туристи, ако се реализира инфраструктурната стратегия / netinfo

Два пъти ще се увеличи броят на чуждестранните туристи у нас, ако правителството реализира националната стратегия за развитие на инфраструктурата, която обхваща периода до 2015 година. Това заявиха от туристическия бранш при обсъждането на програмата. Премиерът Сергей Станишев каза, че тя е отворена към предложения и в нея ще бъдат включени разумните идеи.

Между 10 и 12 милиона чуждестранни туристи ще почиват у нас, ако заложените проекти в Националната стратегия за развитие на инфраструктурата бъде реализирана. Също така годишният оборот ще достигне до 10 милиарда евро. Прогнозата направи председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Само с развитието на пътната мрежа, концесионирането на малките летища и пристанища, изграждането на модерни пречиствателни станции в курортите и опазването на околната среда, България ще успее да привлича все повече летовници, каза председателят на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова.

Премиерът Сергей Станишев припомни, че стратегията е разделена на две части – краткосрочна и дългосрочна. Първата обхваща периода до края на мандата на правителството, т.е. 2009 година. До тогава в инфраструктурата трябва да бъдат инвестирани близо 5,5 милиарда евро. Ако следващото правителство продължи да изпълнява Националната стратегия между 2009 и 2015 година, в транспорт, околна среда, енергетика, ветеринарномедицински дейности ще бъдат вложени още над 7,4 млрд. евро.

През следващите години, когато страната ни, ще е пълноправен член на Европейския съюз, ще усвояваме средства от структурните и кохезионния фонд, но ще е необходимо и осигуряването на минимум 15 процента съфинансиране, каза финансовият министър Пламен Орешарски.

Лидерът на “Подкрепа” Константин Тренчев предложи да се помисли и за специалистите, които ще са необходими, за да се реализира програмата, тъй като към този момент в страната ни има недостиг на квалифицирани кадри.