Понижението в цената на тока ще е под 8%, не е ясно дали ще е в сила от 1 март
Понижението в цената на тока ще е под 8%, не е ясно дали ще е в сила от 1 март / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Понижението в цената на тока ще е под 8%, не е ясно дали ще е в сила от 1 март
62048
Понижението в цената на тока ще е под 8%, не е ясно дали ще е в сила от 1 март
  • Понижението в цената на тока ще е под 8%, не е ясно дали ще е в сила от 1 март

Новата цена на тока ще стане ясна на 5 март. Това съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Утре комисията в оставка ще се събере на закрито заседание, за да обсъди цената на тока. Определени са и сроковете за провеждане на общественото обсъждане и за представяне на становища.

По-рано през деня председателят на комисията в оставка Юлиана Иванова съобщи, че вероятно намалението ще бъде под 8 % и не е ясно дали ще бъде от 1 март, както поискаха управляващите. Иванова обясни, че има технологично време и процедури, с които комисията трябва да се съобрази.

Вчера законът за енергетиката, с който се разрешава токът да променя цената си повече от веднъж годишно, бе приет на две четения в пленарната зала в спешен порядък.

След като от днес в „Държавен вестник” са публикувани промените в Закона за енергетиката, регулаторната комисия може да променя цената на тока повече от веднъж годишно. Не е ясно обаче дали очакваното намаление сега няма в последствие да се превърне в увеличение за следващ период и как предприятията ще имат сигурност в регулаторните периоди, на базата на които да определят разходите си.

На въпрос от кога и с колко може да се намали цената на тока председателят на енергийния регулатор в оставка Юлиана Иванова отговори така: „Може и на 2 март, и на 3 март, може и на 4 март”.

Председателят на парламентарната комисия Мартин Димитров открито заяви пред Дарик, че мястото на Иванова не е в регулаторния орган. Той обаче също не успя да отговори на някои въпроси, свързани със закона, на който е вносител.

Има ли шанс настоящото намаление на цената на тока в последствие да се превърне в увеличение, тъй като предприятията ще имат по-големи разходи, които след време енергийният регулатор няма да има как да избегне и да не сложи в цената?

М. Димитров: Затова трябва да има много добре пресметната и подредена стратегия на регулатора, защото има резерви.

Ако от 1 март бъде намалена цената на тока, до кога ще действа тази цена – до 1 юни, когато е стандартния регулационен период?

М. Димитров: Не гледайте вече датите 1 юни, 1 юли. Има свобода на действие.

Това няма ли да донесе несигурност на предприятията по веригата?

М. Димитров: За да няма несигурност регулаторът трябва да приеме свои вътрешни правила, които да бъдат публични, трябва да провежда консултации със заинтересованите страни, иначе тези опасности са налице.

Според последната информация енергийният регулатор все още очаква информация от АЕЦ „Козлодуй” и топлоелектрическите централи „Варна”, „Бобов дол” и „Марица-3”, за да вземе решение за цената. Димитров бе категоричен, че е отговорност на регулатора решението му да не повлияе на свързани сфери и да остави миньорите без работа например.

На въпрос работа на държавата ли е да определя цената на тока, след като парламент, министър и дори главният прокурор се включиха в дебата, Димитров отговори: „Цената на тока ще бъде свалена не от държавата, а от регулатора. Ние от парламента спрямо регулатора можем да правим препоръки. Ето, аз им казвам като председател на икономическата комисия, искам по-ниска цена на тока. Това е препоръка, не може да бъде нито заповед, нито изискване. Те трябва вече да намерят начин за реализация на тази препоръка”.