Понижението на цените на тока от 1 януари ще намали сметките ни с до 2%
Понижението на цените на тока от 1 януари ще намали сметките ни с до 2% / снимки: БГНЕС
Понижението на цените на тока от 1 януари ще намали сметките ни с до 2%
69173
Понижението на цените на тока от 1 януари ще намали сметките ни с до 2%
  • Понижението на цените на тока от 1 януари ще намали сметките ни с до 2%

Сметките за ток ще паднат максимум с 2 % въпреки намалението на цените от 1 януари. Това изчисление направи Божидар Митев от КНСБ на обществено обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Експерти се обявиха против проекторешението на комисията да намали цената на дневната тарифа с един процент и на нощната тарифа с 10 % от догодина, защото това няма да се отрази съществено върху сметките на потребителите, но ще удари сериозно цялата енергийна система. Експерти дори предупредиха, че ако комисията не се откаже от решението си, това ще доведе до драстичен скок на цените от 1 юли.

От енергийния регулатор реагираха с обещание за бърз технологичен одит на електроразпределителните дружества и за търсене на резерви за намаление на цената на газа. Ако такива се намерят, може да очакваме по-ниски сметки за парно и топла вода от 1 април.

Решението за намаление на цената на тока от 1 януари е по-скоро политическо, отколкото икономически обосновано, категоричен бе пред Дарик енергийният експерт Валентин Терзийски. И все пак - колко пари ще бъдат спестени на потребителите?

"На база на статистиката от предходни години пренасочването на потребителите към по-евтина, нощна енергия не е в такъв мащаб, който да предопредели по-голяма икономия от около 2 на сто в крайната сметка", каза той. На въпрос дали догодина можем да очакваме да се наложи повишаване на цените на тока заради дисбаланси, породени от пониженията през 2013-а, енергийният експерт отговори утвърдително и бе категоричен, че това може да се проследят процесите на така наречения общ европейски пазар.

Зорница Генова от ЧЕЗ България обърна внимание върху намаляването на технологичните разходи за дружеството, което ще се отрази върху инвестициите. Общо загубите ще скочат с 24 млн. лева

"Неколкократното намаление в рамките на година с лисата на мотиви, с липсата на диалог между всички засегнати страни и това включва и производители, и разпределителни дружества, и обществени организации, представители на академичните среди, ще доведе до ефекта на бумеранга и догодина очакваме да има сериозни проблеми в сектора", категорична е тя.

Понижението на цените на тока от 1 януари ще намали сметките ни с до 2
netinfo


Йорг Золфелнер от ЕВН също не изключи възможността за скок на цените в бъдеще. "Ако ние гледаме сега ценообразуването, това е прехвърляне на дупката от едно дружество в друго дружество".

От "Енерго про" постовиха въпроса, ако технологичните одити покажат, че ЕРП-тата се нуждатят от повече пари за технологични разходи и инвестиции, това ще се отрази ли върху цените на тока нагоре, но новият председател на ДКЕВР Боян Боев отклони отговора с аргумента, че никой не може да прогнозира резултата от проверката. Затова пък даде още едно предновогодишно обещание на потребителите - за резерви и в цената на природния газ и парното, но от 1 април.

Понижението на цените на тока от 1 януари ще намали сметките ни с до 2
netinfo