Походът на трактори към София спря. Фермерите се чувстват излъгани
Походът на трактори към София спря. Фермерите се чувстват излъгани / снимка: Impact Press Group, архив
Спряха похода на земеделска техника към София, фермерите се чувстват излъгани
47686
Спряха похода на земеделска техника към София, фермерите се чувстват излъгани
  • Спряха похода на земеделска техника към София, фермерите се чувстват излъгани

Фермерите решават в петък (2 декември) как да продължат с действията си. Протестите по места ще се проведат, както досега. Походът на тракторите към София засега спира. Това каза в ефира на Дарик Радослав Христов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

За пореден път управляващите излъгаха, заяви Христов след поредните разговори между министъра на земеделието Мирослав Найденов, председателя на ресорната парламентарна комисия Десислава Танева и ръководителите на големите организации в сектора.

„Бяха ни предложени преговори, на които да се търсят варианти. Помолиха ни да спрем машините към София, докато те вървят. Повярвахме, че ще има реално предложение, но за съжаление се оказахме излъгани за пореден път. Накараха ни да чакаме около 5-6 часа. Чакаха становище на премиера, на г-н Дянков, после се оказа, че някой си е изключил телефона. Няма как всичката земеделска техника, която е тръгнала, да стигне до 5 часа сутринта в София, затова спираме похода. Искам дебело да подчертая, че за втори път сме излъгани - веднъж в самата финансова рамка, втори път си позволяват да лъжат по време на преговори, като ни подхвърлят разни предложения, които явно предварително са знаели, че няма да доведат до нищо", коментира Христов.

„Беше ни предложено от финансовата рамка да се изпълни другата част, която е компенсация за акциза - тоест в рамките на 70 млн. лева. Премиерът бил казал, че няма нищо против, стига Симеон Дянков се съгласи на това. Чакахме няколко часа, явно се оказа поредната лъжа от страна на управляващите към нас, което още повече ни обижда. Не смятам, че заслужаваме такова отношение. Ако целта е да разколебаят протестиращите, мисля, че ефектът ще бъде точно обратен", каза още зам.-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите.