Подписването на две споразумения – сред акцентите на визитата на Путин
Подписването на две споразумения – сред акцентите на визитата на Путин / netinfo
Подписването на две споразумения – за изграждането на АЕЦ „Белене” и за учредяването на Международната проектна компания за изграждането на петролопровода „Бургас – Александруполис” е сред акцентите на визитата на Путин у нас. „Искрено вярвам, че руският бизнес ще оцени блестящите възможности, които ние имаме в инвестиционния процес”, каза президентът Георги Първанов в първия ден от посещението на руския президент в София.

Официалното посрещане на Владимир Путин на българска земя ще започне точно в 10 ч. на площад „Св. Александър Невски”. Следват среща на четири очи между българския и руския президент и разговори на двете делегации.

Още в първия ден от това посещение бяха очертани акцентите в политическия, икономическия и културния диалог между София и Москва. „Дилемата или с Европа, или с Русия е фалшива”, заяви Георги Първанов. „Русия се отнася уважително към стратегическия български избор на системата за международна сигурност. Така е било през всичките пет, дори шест години, откакто водим този интензивен диалог. Така ще бъде и за в бъдеще, защото ние добре съзнаваме, че сме изправени пред общи предизвикателства, независимо, че се движим в различни международни орбити”, допълни българският държавен глава.

България винаги е страдала от своето кръстопътно гео-стратегическо положение, време е да го осребрим”, каза още Първанов. Той подчерта, че визитата на руския президент Владимир Путин и 130-та годишнина от освобождението на страната ни е кулминацията в усилията за стабилизиране на контактните между двете държави.

Часове преди официалната пресконференция Владимир Путин акцентира върху ценността на българо-руските отношения: „Не е възможно тази ценност да се измери с пари и тя не е подвластна на времето, защото е скрепена с кръвни връзки и идва от сърцето”.

В късния следобед Путин ще разговаря с премиера Сергей Станишев и председателя на Народното събрание Георги Пирински. Анализатори определят като знакова срещата на президента Георги Първанов с първия заместник министър председател на Русия Дмитрий Медведев, който е вероятният наследник на Владимир Путин.