Подписваме за Южен поток на 16 юли
Подписваме за Южен поток на 16 юли / снимкa: БГНЕС

Споразумение между Русия и България за „Южен поток" ще бъде подписано на 16 юли, съобщи Виктор Зубков, първият руски вицепремиер. Вчера той беше на посещение у нас, за да преговаря с българските власти по общите енергийни въпроси, предаде ИТАР-ТАСС.

„Всички въпроси, които предстои да се решават, сега ще бъдат решавани според „пътната карта", която предложихме", коментира Зубков. Той добавя, че спорните въпроси по проекта са били съгласувани и доходността от тръбата е увеличена два или три пъти. От българското енергийно министерство уточниха, че на 16 юли проектът ще бъде обсъждан във Варна от министър Трайчо Трайков и зам.-председателя на управата на „Газпром" Александър Медведев.

В четвъртък представители на „Булгаргаз" и енергийното министерство ще обсъдят в Москва детайли около постигнатите споразумения в София относно „Южен Поток" и АЕЦ „Белене". Очаква се още да стане ясно склонна ли е Русия да намали цената на доставяния природен газ от „Газпром" към България. След вчерашните българо-руски преговори стана ясно, че в новите договори за доставка може да бъде отразено намаление в цената на синьото гориво за българките потребители.