Подписахме протокол с Азербайджан с клауза за преговори за газови доставки
Подписахме протокол с Азербайджан с клауза за преговори за газови доставки / netinfo

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и азербайджанският му колега Натик Алиев подписаха протокол за намерение между двете министерства с клауза за започване на преговори между газовите компании на двете страни за доставка на природен газ, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Протокол предвижда сътрудничество в областта на доставките на природен газ чрез възможността за договор между държавните компании – „Булгаргаз” ЕАД и ГНКАР за доставка на природен газ от Азербайджан за България в размер на 1 млрд. куб. метра годишно, като първи етап от сътрудничеството.

Това количество ще се транспортира по съществуващи газопроводи, а също така и чрез използване на проектирания газопровод „Набуко”, друга инфраструктура или механизми. България ще оказва съдействие за транзита на азербайджански природен газ в Югоизточна Европа и други европейски страни, използвайки възможностите на българската газопреносна система. Азербайджан от своя страна ще съдейства за участието на български компании в търсенето, проучването и добива на природен газ и нефт на своя територия.

За осигуряване на необходимите условия за двустранно сътрудничество в областта на енергетиката и промишлеността е необходимо подписване на споразумение за сътрудничество между Министерството на икономиката и енергетиката на Република България и Министерството на промишлеността и енергетиката на Република Азербайджан», след изпълнение на съответните вътрешнодържавни процедури, отчитайки законодателствата на двете страни.

„Коридорът „изток-запад” е невъзможен без България и това географско положение трябва да бъде оползотворено от българската страна», заяви Алиев. Той подчерта, че в основата на икономическите отношения между двете страни са нефтът и газът, но сътрудничеството трябва да се развива и в другите сфери на енергетиката. Министър Петър Димитров заяви, че страната ни подкрепя възможността Азербайджан да се включи в проекта „Набуко”. „Набуко” съвпада с със стратегическите интереси на Азербайджан, но преди да се вземе такова важно решение, трябва да бъде направен подробен анализ, каза Алиев.