По-високата консумация надува сметките за ток през зимата
По-високата консумация надува сметките за ток през зимата / снимка: MorgueFile.com
По-високата консумация надува сметките за ток през зимата
67902
По-високата консумация надува сметките за ток през зимата
  • По-високата консумация надува сметките за ток през зимата

С десет на сто може да паднат сметките за ток през зимните месеци, ако потребяваме същото количество електроенергия, както през същия период на миналата година. Това обещаха от ЧЕЗ - енергото, което снабдява с ток Западна България.

От дружеството представиха мерките, които са взели за обезпечаване на мрежата през студените месеци, когато по традиция консумацията е увеличена. Именно заради по-високото потребление сметките за ноември и декември ще бъдат по-високи от септемврийските.

Въпреки че ноември е сравнително топъл към момента, от електроразпределителното дружество очакват по-висока консумация. Въпреки над 10-процентното намаление на цената тази зима спрямо цената миналата зима, то имайки предвид увеличената консумация, логично е да очакваме по-високи сметки през зимата спрямо есенния период, каза Димчо Станев от компанията.

Станев е категоричен, че тази година отчетните периоди ще бъдат на 30-31 дни. Ако през миналата зима заради почивните дни в края на декември електроразпределителните дружества са допуснали по-дълъг период на отчет, което е допринесло за по-високите сметки, получени през януари, то тази година са предприети мерки, за да бъдат отчитани клиентите до 31-вия ден, уверяват от ЧЕЗ.

Обикновено най-високите сметки са през януари и февруари, които са традиционно най-студените месеци през годината.