По-висок акциз ще вдигне крайните цени на горивата със стотинка-две догодина
По-висок акциз ще вдигне крайните цени на горивата със стотинка-две догодина / снимка: Sofia Photo Agency
По-висок акциз ще вдигне крайните цени на горивата със стотинка-две догодина
33015
По-висок акциз ще вдигне крайните цени на горивата със стотинка-две догодина
  • По-висок акциз ще вдигне крайните цени на горивата със стотинка-две догодина

Цената на горивата на международните пазари ще расте, независимо от моментните спадове заради кризата. Това заяви пред Дарик председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. По думите му от догодина ще има минимален ръст на цените на горивата от една - две стотинки за крайния потребител заради скока на акцизите. Доста по-голямо би било поскъпването, ако остане в сила Наредба 3 на Агенция „Митници", която изисква поставянето на измервателни уреди на всички акцизни складове.

Окончателното становище на Върховния административен съд за действието на наредбата, изискваща измервателни уреди на всички данъчни складове, ще стане ясно през ноември. Андрей Делчев обясни, че тя ще натовари легалния бизнес с много скъпи инвестиции, които ще се вдигнат цената и на крайния продукт. Сивият бизнес обаче няма да бъде ударен, защото „той просто няма акцизни складове".

Ако наредбата отпадне, браншът ще бъде готов за нови преговори как да се засили контролът и реално да се намали сивият сектор. „Изявленията на политици или шефове на ведомства, че тези, които обжалват, не искат да си плащат данъците са меко казано неудачни", каза Делчев.

Въпреки моментните спадове на цената на горивата на световните пазари, трайната тенденция ще бъде нагоре, според Делчев. „Периодичните спадове са на база конюнктурни сътресения на пазара, на базата на понижено търсене поради кризи и други подобни, каквото е и в момента състоянието", коментира той.