Петърнейчев: Проблемът с разрешителните трябва да се реши един път завинаги
Петърнейчев: Проблемът с разрешителните трябва да се реши един път завинаги / снимка: DarikNews.bg
Петърнейчев: Проблемът с разрешителните трябва да се реши един път завинаги
70260
Петърнейчев: Проблемът с разрешителните трябва да се реши един път завинаги
  • Петърнейчев: Проблемът с разрешителните трябва да се реши един път завинаги

В четвъртък в Истанбул ще се проведе среща между Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата и UND – турската международна асоциация на превозвачите. В ефира на Дарик Георги Петърнейчев, който е председател на УС на АЕБТРИ, съобщи, че се надява на срещата да бъде постигната договорка между браншовите организации за трайно решаване на проблема с транспортните разрешителни. разрешителните за превоз.

След това според Петърнейчев държавните администрации от българска и турска страната могат бързо да одобрят нужните решения.

Георги Петърнейчев смята, че при успешен изход от срещата в Истанбул, блокадата на границата с Турция може да бъде вдигната.

АЕБТРИ е получила от сродната си организация в Турция покана за започване на разговори в централата на UND в Истанбул в четвъртък по обяд, за да бъде решен проблемът трайно веднъж завинаги, а не всяка година да се затварят граници и да се създава излишно напрежение за двете страни, каза Петърнейчев и си пожела добри новини в четвъртък.

"Нашата задача е да подготвим всичко, което смятаме, че ще бъде необходимо за двете страни, за да работят спокойно и българските, и турските превозвачи и да помогнем на нашата администрация да вземе най-правилното решение", каза председателят на УС на българската организация.

Той смята, че представителите на администрацията на двете страни ще се вслушат в браншовите организации и хората, които пряко се занимават с дейността, когато помежду им има съгласие и са готови да изпълняват договореното.

"Смятам, че няма да се създадат повече никакви напрежение на границата, но те отстояват своите искания. Докато не чуят в четвъртък, че сме се договорили, ще им съобщя и докато се осъществят срещите между двете администрации ще ги помоля да отворят границата и да нормализираме движението", каза Петърнайчев.

По думите му и малките, и големите фирми в момента еднакво понасят тежестта. В разговорите с тях и ръководителите и браншовите съюзи е станало ясно, че превозвачите са готови да понесат някакви загуби, но веднъж завинаги да се реши проблемът.

Българо-турската граница остава блокирана, докато проблемът с еднократните разрешителни, които си разменят двете страни не бъде разрешен. Спорът за количествата еднократни разрешителни, които двете държави трябва да си предоставят, възникна в края на януари.

Преди дни Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията обявиха, че на 21 февруари в Анкара ще се проведе двустранната среща по проблема с разрешителните за превози. Фирми от бранша обаче настояват преговорите да бъдат изместени по-рано от обявената вече дата.

Вицепремиерът Даниела Бобева коментира, че проблемите с разрешителните между двете страни трябва да бъде окончателно решен, защото е недопустимо правителствата да се занимават всяка година с подобна проблематика.

Един вариант, който ще бъде обсъден на срещата между България и Турция на 21 февруари, е пълна либерализация, отмяна на лицензионния режим и свободно движение между двете страни.

Бобева допълни, че е изпратено писмо до турското министерство на транспорта, в което са посочени конкретни и изпълними искания, а българската страна е отворена за преговори.