Петролът поскъпна, доларът поевтиня
Петролът поскъпна, доларът поевтиня / снимка: EPA/BGNES

Капиталовите пазари на Стария континент запазиха ръста си от сутринта, като във Великобритания FTSE 100 прибавя 5,33% до 4483 пункта. В Германия DAX INDEX е нагоре с 4.56% до 5 293 пункта, а във Франция CAC 40 INDEX напредва с 4.85% до 3 702 пункта.

Рекордьорът днес обаче са Норвегия, Австрия, Румъния и Хърватия където измерителите скачат с над 10%.

На фона на значителните повишения в Европа в Исландия днес отчитат невероятни загуби след отварянето на борсата, която бе затворена за няколко дни. В Рейкявик индексът на 15те най-големи търгувани компании - OMX Iceland 15 Index буквално катастрофира със спад от 76.11%, а другият измерител OMX Iceland All-Share PR се срива с 65.51%.

На валутните борси обаче доларът загуби позиции към еврото, като се понижи до ниво 1.3730.

На стоковите пазари цената на петрола продължава възходящия си тренд, като черното злато поскъпна над $ 84 за барел. Причината остава същата, която бе посочвана и по-рано днес – очакванията за наливане от страна на американското правителство на $ 125 млрд. в няколко щатски банки за повишаване на доверието. Допълнително повишаването на индексите на фондовите пазари също даде тласък на цената на черното злато, коментират анализатори. Всичко това се приема от инвеститорите, че нещата могат да не се окажат твърде лоши, както се очакваше през миналата седмица, и че все пак търсенето на петрол няма да падне чувствително.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 84.30 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се поскъпна до $ 80.09 за барел.

Тези стойности обаче са 3.2% по-ниски от година назад и близо 43% надолу спрямо рекордните $ 147.27 за барел в началото на юли.

Вече се очакват и поредните данни на енергийното министерство на Съединените щати за петролните запаси, като прогнозите са, че в края на миналата седмица те са се увеличили с 2.6 млн. барела. Вероятно и рафинериите ще отчетат повишаване на натоварването на мощностите с 2.9% спрямо предходната седмица.