Пчеларите заплашват със стачка, ако не получат пари
Пчеларите заплашват със стачка, ако не получат пари / netinfo

От Националния браншови пчеларски съюз са внесли в Министерството на земеделието и продоволствието писмено искане за компенсации на загубите в отрасъла, резултат от лошите метеорологични условия и ниските добиви. Това съобщи председателят на съюза Пламен Иванов и подчерта, че ако до двадесет дни земеделското ведомство не реагира, в края на септември пред министерството ще бъде организиран протест с участието на 35 000 пчелари от страната.

От съюза многократно са настоявали за среща с министър Нихат Кабил, но по думите на Пламен Иванов от институцията са им отказали поради заетост на министъра.

Производството на мед никога не е било приоритет за държавата, въпреки качествата и славата на нашия продукт, смята Иванов. Според него потреблението в страната е много слабо и българинът няма нагласата да консумира редовно пчелни продукти. Предстоящото увеличение на меда с над 50 процента от другия месец, може да бъде компенсирано с импорт на евтин мед от Китай, обясниха от съюза. Според тях обаче проблемът не е само в поскъпването на меда, а в оцеляването на пчеларството като отрасъл. От бранша припомниха, че той е тясно свързан с производството на слънчоглед и плодови растения.

Пчеларството в момента е в криза, каза Иванов и добави, че крехкостта на самия биологичен вид заплашва ситуацията да се превърне в бедствена за отрасъла. Средно в страната се добива между 7000 и 9000 тона мед годишно, а тази година се очаква добивът да падне под 2000 тона.