Пазарните цени на жилищата са паднали през лятото
Пазарните цени на жилищата са паднали през лятото / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пазарните цени на жилищата са се понижили през третото тримесечие на година. спадът в сравнение с периода април-юни е 0.1 на сто, а в сравнение със същия период на миналата година цените са паднали с 1.8 процента.

През периода юли-септември 2013 г. спрямо пролетта е регистрирано намаление на цените в 16 от областните градове и в област София, като по-значително е във Видин - с 3.8%, във Враца - с 3.7%, и в Добрич - с 2.9%.

В останалите 11 областни град а е регистрирано увеличение на цените, като във всички областни центрове с по-високи цени през третото тримесечие увеличението е под едно на сто. Най-голям е ръстът е в Пловдив - 0.9 процента, следван от Кюстендил и Разград - 0.8 на сто, а в София е Шумен той е 0.7 процента.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2013 г. е 865.04 лв./кв. метър. Най-високи са средните цени в София(столица) - 1444.83 лв./кв. м, следвана от Варна - 1381.33 лв./кв. м, и Бургас - 1113.33 лв./кв. метър.

През първото тримесечие на година цените на жилищата паднаха с 0.9 процента спрямо края на миналата година и бяха с 1.9 процента под нивото от първите три месеца на 2012 година. През второто тримесечие спадът продължи, като на тримесечна база той беше 0.1 на сто, а на годишна основа 2.1 процента.

Индексът на пазарните цени на жилищата на националната статистика оценява общото относително изменение на цените на съществуващи те жилища - апартаменти (изключват се новопостроени те апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.