Павлова предложи определение за дюни, иска забрана за строителството върху тях
Павлова предложи определение за дюни, иска забрана за строителството върху тях / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Павлова предложи определение за дюни, иска забрана за строителството върху тях
60524
Павлова предложи определение за дюни, иска забрана за строителството върху тях
  • Павлова предложи определение за дюни, иска забрана за строителството върху тях

След скандала с препродадените дюни край Несебър и активната работа на министерството на регионалното развитие и благоустройството, ресорният министър Лиляна Павлова представи предложение на определението за дюни. Павлова представи на широка дискусия в парламента заедно с екоорганизациите и промени в няколко закона. Сред идеите е да се забрани строителството върху всички видове дюни на територията на страната. Еоорганизациите не приеха част от предложените от Павлова промени.

Дебатите са в отговор на скандала с препродадените само за ден от държавата и от частни инвеститори 29 декара пясъчни дюни край Несебър. Тогава с подпис на заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова държавата продаде имот на цена под данъчната оценка, а за по-малко от ден той бе препродаден за четири пъти по-висока цена. По-късно Боянова обясни, че е подписала, защото "й се носи за подпис".

Да се забрани строителството върху дюни и да се даде точна дефиниция на въпроса „Що е то дюна?". Строителния министър Лиляна Павлова запозна народните представители и природозащитниците с работен вариант на текста: „Предлагаме дефиниция: „Пясъчни дюни са образувания, формирани от насипване на пясъци под въздействието на вятъра. Основните видове дюни са зараждащи се, подвижни дюни, подвижни бели дюни, неподвижни дюни с тревна растителност, сиви дюни и облесени дюни. Това е позицията, която сме предложили на вашето внимание. Като приемем, че зона А е 100-метровата ивица от брега на морето, зона Б е останалата част от тези 2 км в протежение на тези две зони да имаме пълна забрана за строителство върху дюни", предложи министърът.

Според адвокатът на няколко природозащитни организации Свилен Овчаров, тази идея е отстъпление от заканата да се опази природата. „Нас ни притеснява, че те приемат, че сега след изменението ще има дюни в зона Б. А от 2008 година досега те бяха изцяло в зона А. За нас това е облекчаване на защитата върху дюните или отстъпление. Мисля, че в настоящата конюнктура общественото мнение не може да приеме такава промяна на закона. И политическата воля на срещата с премиера беше в обратната посока - на засилване защитата върху дюните", каза той.

Представители на клуб „Екогласност" пък обвиниха останалите си колеги от природозашитните организации в рекет и извиване на ръце срещу заплащане.