Парното по-евтино с 20% при следене онлайн
Парното по-евтино с 20% при следене онлайн / снимка: sxc.hu

С между 10% и 30% могат да намалят сметките си за парно клиентите на топлофикациите в страната, ако управляват правилно абонатните си станции в реално време. Това показва проучване на „Труд” сред топлинните счетоводители. Част от фирмите вече предлагат тези услуги.

„Топлофикация” като търговец има изгода да продава колкото се може повече енергия, независимо от целите за енергийната ефективност. Въпреки че през последните две години бяха подменени всички абонатни станции в София, не всяка от тях работи адекватно на потреблението в сградите”, обясни Николай Жечков, управител на втория по големина топлинен счетоводител у нас „Бруната”.

Така например при нормални условия абонатната станция трябва да се програмира да подава по-малко енергия през нощните часове, когато хората спят. Ако сградата е стопанска, училище или детска градина - също. Редуциране на потреблението може да бъде направено и през ваканциите.

От компанията предлагат собствена система за управление на абонатните станции, която да позволи тяхното онлайн наблюдение и програмиране. Поддръжката на подобно устройство излиза около 560 лева за отоплителен сезон.

То може да доведе до реална икономия на пари, ако общите сметки на блока или ведомството са годишно около 6000-7000 лева. Тогава икономията ще е в рамките на 1000 лева и реално, въпреки таксата, ще спести на живеещите общо 500 лева годишно.

Подобен пилотен проект има и най-големият топлинен счетоводител „Техем”. Дружеството е монтирало система в панелна сграда в столичния квартал „Овча купел”. Резултатите са показали спестяване от 11,72% по-малко използвана енергия.

Проект за вътрешно автоматизиране на потреблението предлагат и от „Нелбо”. Системата управлява и вентилите на радиаторите в помещенията.

Според изчисленията на компанията може да се спести до 30% от използваната енергия. Проверка на „Труд” показа, че абонатните станции на „Топлофикация –София” са напълно автоматизирани. Според задание те намаляват топлоподаването при външна температура над 12 градуса. Недостатък е, че не могат да бъдат следени в реално време.