Отстраниха шефката на Агенцията по вписванията, дала си 48 000 лв. бонуси
Отстраниха шефката на Агенцията по вписванията, дала си 48 000 лв. бонуси / снимка: БГНЕС, архив
Отстраниха шефката на Агенцията по вписванията, дала си 48 000 лв. бонуси
50410
Отстраниха шефката на Агенцията по вписванията, дала си 48 000 лв. бонуси
  • Отстраниха шефката на Агенцията по вписванията, дала си 48 000 лв. бонуси

48 000 лева бонуси общо за месеците от юни до декември си е дала шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова. След проверка на Инспектората в Министерството на правосъдието тя беше освободена от поста от министър Диана Ковачева. На мястото на Николова е назначен Юлиан Митев - досегашният началник на дирекция „Съдебна дейност и информационни технологии" към Висшия съдебен съвет.

Начислените от Николова бонуси могат да се окажат много повече. Това обаче ще ясно в края на март, когато ще са готови резултатите от финансовия одит във ведомството. Министър Ковачева посочи, че самата Николова й е обяснила, че си е дала бонусите сама на себе си, защото такова е разбирането й за наредба по въпроса.

„По принцип наредбата позволява разпределянето на допълнително материално стимулиране за служителите в Агенцията по вписванията въз основа на ясно разписани критерии. Би следвало да поиска от министъра на правосъдието да индивудиализира размера на ДМС-то. Министърът на правосъдието трябва да определи дали и в какъв размер да бъде допълнителното материално стимулиране за изпълнителния директор, което не се е случило", каза Ковачева.

В добавка се оказало, че Николова не вършела и задълженията си спрямо очакванията. „Втората причина, заради която отстраняваме на практика изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, е оценката за незадоволителна работа на агенцията, свързана с внедряването на софтуер. Една от причините, поради които България се намира в ситуация на наказателна отговорност, заради това, че европейските търговски дружества не могат към момента да се вписват в Търговския регистър", каза правосъдният министър.

Все още не е ясно дали на Николова може да се търси наказателна отговорност, тъй като не е готов одитният доклад.

Средния размер на начислените бонуси на най-заслужилите служители на агенцията е бил около 500-600 лева на месец.

Заради скандал с раздадени бонуси в петък оставка подаде управителят на Националната здравноосигурителна каса Нели Нешева.