Откриват отсечката между Стара и Нова Загора на АМ Тракия
Откриват отсечката между Стара и Нова Загора на АМ Тракия / снимка: БГНЕС

Европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан заедно с президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов ще открият лот 2 на автомагистрала "Тракия" в отсечката между Стара Загора и Нова Загора. Това съобщиха от представителството на Европейската комисия в България.

Трасето е финансирано с европейски средства по линия на Оперативна програма "Транспорт".

Целият участък на аутобана, който трябва да бъде довършен тази година, е общо 115 км между Стара Загора и Карнобат. Изпълнението му ще завърши автомагистралната връзка между София и Бургас и значително ще подобри транс-европейската пътна мрежа в Югоизточна Европа, свързвайки пристанищата на Черно море със сърцето на Европейския съюз.

Общата сума, инвестирана в магистрала "Тракия", е 362,5 млн. евро, от които 286,2 млн. евро от Европейския кохезионен фонд, чрез който се финансират предимно инфраструктурни проекти и проекти за околната среда.

Новата магистрала не само ще подобри сигурността по пътищата и ефективността, но и ще намали времето за пътуване средно с 47 минути и ще изведе трафика извън населените места, които досега бяха засегнати от шума и замърсяването на въздуха.

За преминаването по новата отсечка, която включва десет нови моста, 19 подлеза и надлеза и три големи влакови прелеза, няма да се заплащат никакви такси.