Орешарски не е мислил за оставка през едногодишния си мандат
Орешарски не е мислил за оставка през едногодишния си мандат / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Орешарски не е мислил за оставка през едногодишния си мандат
74087
Орешарски не е мислил за оставка през едногодишния си мандат
  • Орешарски не е мислил за оставка през едногодишния си мандат

За едногодишния си мандат като премиер Пламен Орешарски нито веднъж не си е помислял да подаде оставка, заяви самият той на заключителната си пресконференция след последното заседание на правителството. Орешарски посочи, че въпреки тежката в политическото отношение година, кабинетът е свършил голяма част от поетите ангажименти, и призова следващите управляващи да продължат започнатите реформи.

Премиерът в оставка отчете някои основни тенденции, които са постигнати по време на едногодишното управление на кабинета, ръководен от него. До края на май се наблюдава подобрение на бизнес климата и обърнати тенденции при търсенето, както и икономически ръст за първите две тримесечия на годината, който обаче е бил обърнат в последния месец заради усложнената политическа ситуация.

Орешарски не е мислил за оставка през едногодишния си мандат
netinfo
След Орешарски говори вицепремиерът в оставка Зинаида Златанова, която посочи, че от началото на управлението на кабинета България е усвоила 19 на сто от всички евросредства. Тя допълни по отношение на предстоящото в текущия програмен период, че най-късно другата седмица трябва да бъде одобрено споразумението за партньорство с Европейския съюз, а до средата на октомври трябва да бъдат одобрени оперативните програми.

Вицепремиерът в оставка Даниела Бобева отчете като акценти в своя ресор подобряване на бизнес средата чрез намаляване на административната тежест.

Заместник министър-председателят в оставка Цветлин Йовчев заяви, че 100 процента е изпълнил заложеното в управленския план за тази година, като отчете, че подслушването е намалено повече от два пъти, а също така се наблюдава намаляване на общата престъпност с 9.1 на сто за първите шест месеца на този година в сравнение с първото полугодие да 2013-а и е увеличена разкриваемостта на престъпленията с 4.1 процента.

Финансовият министър в оставка Петър Чобанов припомни, че миналата година е направена актуализация на бюджета, за да бъдат направени разплащанията с бизнеса и да се подсилят социалните програми, които правителството е реализирало.