Опасенията от понижаване на търсенето на горива задържа поскъпването на петрола
Опасенията от понижаване на търсенето на горива задържа поскъпването на петрола / снимка: БГНЕС

Цените на петрола леко се понижиха от достигнатия миналата нощ абсолютен рекорд от 112.21 долара за барел. Скокът бе вследствие от неочаквания спад на петролните запаси в Съединените щати, както и заради слабия долар на валутните пазари. Вчера „зелените пари” отново отчетоха поредно дъно спрямо еврото и спад спрямо йената и швейцарския франк.

След това обаче, високите цени на нефта предизвикаха опасения сред участниците на пазара, че скъпите горива и забавящата се американската икономика, могат да доведат до свиване на потреблението. Според данни на енергийното министерство на САЩ през това лято потреблението на бензини ще се понижи за пръв път от 17 години.

Снощи в САЩ петролът се понижи до 109.49 долара за барел, а в азиатската сесия лекият американски петрол се установи на 109.64 долара за барел.

Петролът сорт „брент” също се понижи след достигнатия вчера в Европа рекорд от 109.98 долара за барел до 107.91 долара за барел тази сутрин.

Цената на златото също се понижи, но основно заради спада на еврото спрямо долара на валутните пазари. След вчерашното решение на Европейската централна банка доларът отбеляза най-голямото си поскъпване към единната европейска валута от повече от седмица, отбелязва Bloomberg.

Вчера цената на златото около обед, когато еврото достигна най-новия си рекорд спрямо долара, цената бе над 940 долара за тройунция, като след това трендът се обърна и „жълтият метал” пое надолу. Тази сутрин златото се котира за 927 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 9.00 ч. българско време

www.darikfinace.bg