Окончателно: обезщетението за майките догодина ще е под прага на бедност
Окончателно: обезщетението за майките догодина ще е под прага на бедност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Окончателно: обезщетението за майките догодина ще е под прага на бедност
59370
Окончателно: обезщетението за майките догодина ще е под прага на бедност
  • Окончателно: обезщетението за майките догодина ще е под прага на бедност

Депутатите приеха окончателно обезщетението за втората година от майчинството да остане на нивото от 240 лева или с лев под прага на бедността. Дебатите по най-спорния текст в Закона за бюджета на ДОО започваха на няколко пъти от начало - при дебатите на всички точки, които се отнасят до парите за майките. На няколко пъти опозицията предлагаше обезщетението за втората година от майчинството да бъде 310 лева - толкова, колкото ще бъде минималната работна заплата от 1 януари.

През последните три години и половина управляващите са дали допълнително 32 млн. лв. за услуги за деца и техните родители, каза социалният министър Тотю Младенов и се ангажира усилията в тази посока да продължат. „Знаете, че догодина в бюджета ще бъдат заложени 30 млн. допълнително за изграждане на детски ясли и детски градини. За мен това е правилният път", каза министърът.

„Що се отнася до професия майка, има единствено и само това, което създадохме за приемните родители. За приемните родители, които между другото искам да ви информирам, че от началото на мандата от 200 приемни семейства вече са над 2200 в страната", каза той. Те ще се увеличат до края на януари догодина с 600 чрез проект по ОП „Развитие на човешките ресурси".

От своя страна Валентина Богданова от БСП каза, че през последните три години са починали 230 000 българи. Обезщетение за втората година на майчинството пък се плаща на около 40 000 майки. „Броят им очевидно ще спада. Тези цифри са безспорни и статистиката е такава. Всяка следваща година носи на България около 5000 бебета по-малко от предишната", каза тя.

Икономиите на гърба на българските майки и на българските деца са грозна работа, категорична бе Богданова.